Palauta lääkeet apteekkiin

Jos komerosta kurkistaa vanhentuneita lääkkeitä, ne tulee kiikuttaa apteekkiin hävitettäväksi. Vanhentuneet lääkkeet kun ovat jätettä, joka ei kuulu luontoon. Apteekkiin tuodut lääkejätteet toimitetaan Ekokemille, Riihimäelle, jossa ne poltetaan. Samalla syntyy sähköä ja kaukolämpöä.

Apteekkarin vinkit lääkejätteiden vähentämiseen

  • Lääkkeitä voidaan lääketurvallisuuden vuoksi ottaa apteekkiin takaisin vain hävitettäväksi. Asiakkaan kotona käyneitä lääkkeitä ei koskaan palauteta myyntiin.
  • Aloita uusi lääkehoito pienellä kokeilupakkauksella. Mikäli lääkettä joudutaan vielä vaihtamaan, ei käyttämättömäksi jää isoa määrää lääkettä.
  • Käytä reseptilääkettä aina lääkärin ohjeen mukaan. Säästösyistä annosta ei kannata pienentää omin päin, koska silloin lääkkeellä ei välttämättä saada haluttua tehoa. Liian isot annokset puolestaan voivat lisätä haittavaikutusten riskiä.
  • Älä jätä lääkärin määräämää kuuria kesken – lääke tehoaa vain, jos sitä käytetään oikein.
  • Osta lääkkeitä vain tarpeeseen ja pidä lääkekaapissa harkittu valikoima itsehoitolääkkeitä. Lääkkeitä ei kannata hankkia varmuuden vuoksi kuin poikkeustapauksissa. Suomessa on paljon apteekkeja, joten lääke on helppo hankkia, kun sitä tarvitaan.

Näin homma hoidetaan käytännössä

Poista lääkejätteet ulkopakkauksistaan ja laita läpinäkyvään pussiin. Nestemäiset lääkkeet voi palauttaa alkuperäisessä pakkauksessaan. Lääkejätepussi laitetaan apteekin asiakastilassa olevaan lääkejäteastiaan tai annetaan apteekin henkilökunnalle.

Erikseen palautetaan jodia sisältävät lääkkeet, elohopeakuumemittarit sekä ruiskut ja neulat hyvin pakattuna.

Kiitos, että palautat käyttämättömäksi jääneet lääkkeet apteekkiin!